top of page
Поиск
  • Фото автораОртопед-травматолог Дмитро Мордовець

Лікування деформації Хаглунда

Обновлено: 30 дек. 2023 г.


Деформація Хаглунда (синдром Золушки). Хрустальна туфелька - не саме зручне взуття, стискає і натирає мозоль. Ось звідки "синдром Золушки" або деформація Хаглунда. Це кістковий наріст (екзостоз) на задній частині п'яткової кістки, трохи вище місця прикріплення ахіллового сухожилля. Може виникати внаслідок носіння каблуків або вузького взуття, яке стискує задником зону прикріплення ахіллового сухожилля до п'яткової кістки, що призводить до утворення "шишки" на п'ятці (деформація Хаглунда). З ростом він починає тискати на ахіллове сухожилля та суміжний слизовий мішок, що призводить до болю та запалення як самого сухожилля (тендініт), так і мішка (бурсит). Крім того, область п'ятки збільшується в розмірах і деформується, що призводить до косметичного дефекту і труднощів у виборі взуття.

У більшості випадків лікування консервативне:

💊 протизапальні таблетки, мазі.

💊 холод

💊 вправи на розтяжку ахіла і м'язів гомілки та стопи

💊 ударнохвильова терапія

💊 вибір взуття з зручним задником, силіконові вставки на задник.

💊 масаж

У випадках, коли таке лікування неефективне або шишка на п'ятці дуже велика, виконується операція. Існують два основних методи:

❇️ Артроскопічна операція: робиться два невеликих надрізи в області ахіла до 2 см, через один надріз вводиться міні-камера, а в інший міні-інструмент і шишка спилюється.

❇️ Відкрита операція. Робиться надріз в області п'ятки, виділяється шишка і спилюється. Іноді доводиться відсікати ахіллове сухожилля і закріплювати його назад за допомогою анкерів (спеціальний болтик з нитками, який вкручується в п'ятку). Після операції гомілковостопний суглоб фіксують на 6 тижнів жорсткою пов'язкою, після чого проводиться курс реабілітації.

1 423 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page