top of page
Поиск
  • Фото автораОртопед-травматолог Дмитро Мордовець

Лікування коронавіруса (Covid-19)

Обновлено: 2 янв.

З березня 2020 року мені доводиться частково змінити мою улюблену травматологію на інфекцію(( Наша лікарня КМКЛ 4 з цього часу перейшла в статус коронавірусного госпіталю, і не має значення, яка твоя спеціалізація.

Родина сказала "ти ж лікар". За цей час багато змінилося. Від неприйняття суспільством реальності: це обман і все фігня, і "а у тебе є кто-то знайомий, хто захворів?" до панічного страху, коли твій телефон і телефон родичів розривають дзвінки і листи з одним питанням: "Підкажи, що робити?"

Пишу пост не тому, що це хайп, а тому, що хочу поділитися досвідом, який накопичився в нашому госпіталі, і відповісти на найпопулярніші питання.

Що НЕ робити?

  1. Проходити тест ПЦР при контакті з хворим на коронавірус. Потрібно робити при з'явленні відомих симптомів. Контакт з хворим на коронавірус не є підставою для тестування.

  2. Робити КТ легень (цей метод застосовується додатково в особливих випадках), достатньо рентгену. І то, якщо це необхідно (погіршення стану, прогресування симптомів).

  3. Пити антибіотики. Це може ускладнити ситуацію. На вірус вплинути антибіотиком неможливо! Пневмонія, яку часто зазначають в описі КТ, це не що інше, як інтерстиційний набряк легень, який ще називають інтерстиційним пневмонітом. Внаслідок зміцнення імунного відповіді на вірус у легенях збільшується проникність стінки судин, що призводить до потрапляння рідини з кров'яного русла в альвеоли легень і порушує газообмін. Ніякої бактеріальної пневмонії там у більшості випадків немає. Для того щоб розібратися, потрібно здати загальний аналіз крові та прокальцитонін, С-реактивний білок - неспецифічний показник (проконсультуйтеся з лікарем).

  4. Приймати гормональні препарати типу дексаметазон. Ці препарати зменшують імунний відповідь організму на вірус і при легкому ступені просто дають можливість вірусу прогресувати сильніше. Препарат призначають лише хворим, які потребують кисневої підтримки, оскільки у цих пацієнтів може розвинутися цитокіновий шторм - посилення реакції імунної системи, при якому можуть постраждати здорові тканини. Тому потрібно знизити імунну реакцію.

В більшості випадків хвороба протікає легко, і нічого робити не потрібно. Дайте професіоналу (я про наш імунітет) розібратися самостійно, без ваш


Недавние посты

Смотреть все
bottom of page