top of page
Поиск
  • Фото автораОртопед-травматолог Дмитро Мордовець

Що таке кісточка на стопі і чому вона виникає?

Обновлено: 2 янв.




Шишка на пальці, кісточка на ногах, біль, мозоль під пальцями стопи – це не подагра і не наріст на кістці. Науково це називається вальгусна деформація першого пальця або галюс вальгус і виникає в результаті поперечного плоскостопія.

Наша стопа має кілька сводів:

  1. Внутрішній продольний.

  2. Зовнішній продольний.

  3. Поперечний, який знаходиться під головками плюсневих кісток.

У нормі навантаження на стопу розподіляється так: 60% на п'ятку і 40% на головку першої і п'ятої плюсневих кісток. Головки 2, 3, 4 плюсневих кісток знаходяться в підвішеному стані і не навантажуються.

Що і чому відбувається при поперечній розпластаності стопи?

Коли людина носить взуття з вузьким носком і каблуком більше 4 см, відбувається переміщення навантаження з п'ятки на передню частину стопи, і наш поперечний свід отримує навантаження в 2-3 рази вище норми.

М'язи, які утримують поперечний свід, не витримують, і наша перша плюснева кістка починає зміщуватися всередину, виступаючи під шкірою і піднімаючись вгору. П'ята плюснева кістка зсувається назовні і вгору, і свід стопи стає плоским. Навантаження перерозподіляється з головки першої плюсневої кістки на 2, 3, тому в цій області виникає біль і мозолі – науково метатарзалгія.

Головка першої плюсневої кістки починає виступати під шкірою і стискається взуттям, що призводить до хронічного запалення і болі. А перший палець зміщується назовні через тягу сухожиль. У запущених випадках виникає деформація 2, 3, 4 пальців: вони піднімаються вгору або нахиляються на сусідній палець (науково – молоткообразная деформація пальців).

Розрізняють 4 ступені деформації:

  1. 1 ступінь – відхилення першого пальця до 25 градусів.

  2. 2 ступінь – понад 25 градусів.

  3. 3 ступінь – приблизно 30-35 градусів.

  4. 4 ступінь – понад 35 градусів.

Починаючи з другого ступеня, приєднується деформація сусідніх пальців, біль, мозоль під пальцями, зачервоніння шишки.




Недавние посты

Смотреть все
bottom of page